Yenilikçi Öğrenme Alanlarının Öğrencilerin İyi Olma Hali Üzerindeki Etkisi: Türkiye Örneği
DOI:
https://doi.org/10.62416/ijwb-40Anahtar Kelimeler:
Yabancı Dil Öğretimi- Aktif Öğrenme- Yenilikçi Dil Laboratuvarı- Yabancı Dil Kaygısı- Öğrencinin İyi Olma HaliÖzet
Yabancı dil öğrenimi, yeni bir dilin yapılarını, kelime dağarcığını ve iletişimsel işlevlerini edinmeyi içerir. Geleneksel öğretim yöntemleri genellikle sınıf içi derslere ve ders kitabı alıştırmalarına dayanır, bu da öğrencinin kaygısına katkıda bulunur ve dil gelişimini engeller. Yenilikçi öğrenme ortamları (ILEs), aktif öğrenme stratejileriyle birleştiğinde umut verici bir alternatif sunar. Aktif öğrenme, sınıf dinamiğini dönüştürerek öğrencileri güçlendirir ve potansiyel olarak performans baskısını azaltır. Bu potansiyelden hareketle, bu çalışma İstanbul Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi'ndeki Yenilikçi Dil Laboratuvarında (YDL) aktif öğrenmenin etkisini
araştırmaktadır. Bu yöntemlerin, İngilizce dil edinimi sırasında öğrencilerin duygusal durumlarını ve kaygı düzeylerini nasıl etkilediği incelenmektedir. Çalışma, altı haftalık bir süre boyunca aktif öğrenme tekniklerini içeren iki haftalık ILL oturumlarına katılan 144 dokuzuncu sınıf öğrencisini kapsamaktadır. Öğrencilerin öznel deneyimlerini analiz etmek için nicel ölçümler kullanılmıştır. Bulgular, ILL'deki aktif öğrenmenin daha destekleyici bir dil öğrenme ortamı yarattığını, öğrencilerin stresinin azalmasına, özgüvenlerinin artmasına ve iyi hissetmelerine yol açtığını göstermektedir. Bu sonuçlara katkıda bulunan temel unsurlar arasında işbirliğine dayalı etkinlikler, teknolojinin öğrenci liderliğinde keşfi ve oyunlaştırma yer almaktadır. Bu çalışma, aktif öğrenme ile birlikte ILL modelinin yabancı dil öğrenme deneyimini dönüştürme potansiyelini vurgulamaktadır. Kaygıyı azaltmada ve refahı artırmada öğrenci temsilciliğinin, akran etkileşiminin ve kişiselleştirilmiş öğrenme yollarının önemini vurgulamaktadır.
Referanslar
Al-Otaibi, Q. B. (2023). The importance of using language labs in teaching English as a second language. International Journal of Engineering Research and Applications, 13(1), 1–6. http://www.ijera.com
Bagalay, B. D., Bayan, R. T., Caliboso, J. C., & Batang, B. L. (2021). Anxiety in classroom oral participation among ESL college students. TESOL International Journal, 16(4.4).
Bera, N. (2017). The role of language lab in English language learning. International Research Journal of Interdisciplinary & Multidisciplinary Studies, 3(5), 134–142.
Chou, M. H. (2023). Strategies for interactive listening in modern foreign language learning. Language Awareness, 32(1), 169–191.
Çapan, S. A. (2021). Problems in foreign language education in the Turkish education system: Pre-service teachers' accounts. Eurasian Journal of Applied Linguistics, 7(1), 397–419. https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1293062.pdf
Dörnyei, Z. (2005). The psychology of second language acquisition. Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.
Elhawary, D., & Hargreaves, E. (2023). Why won’t they speak English? Guidelines for teachers on using pair work to enhance speaking in the EFL primary classroom. British Council.
Freeman, S., Eddy, S. L., McDonough, M., Smith, M. K., Okoroafor, N., Jordt, H., & Wenderoth, M. P. (2014). Active learning increases student performance in science, engineering, and mathematics. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(23), 8410–8415. https://doi.org/10.1073/pnas.1319030111
Göğüş, A., & Yetke, Ş. (2014). Öğretme yöntemlerinin çeşitlendirilmesi ile öğrenci motivasyonunun artırılması: İngilizce dersi öğretmen liderliği örneği. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 27(2), 283–306.
Mohammed, A. M. K. A., & Al-hassan, M. M. A. A. (2023). Effectiveness of implementing active learning strategies in enhancing EFL learners' motivation, attitudes, aptitudes, and skills. Global Journal of Arts, Humanities and Social Sciences, 11(6), 79–87.
Wilang, J. D. (2021). Mindsets of high school students in English language learning. TESOL International Journal, 16(2), 86–105.

İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2025 ÖZGÜ ÖZTÜRK- Köksal

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.